انواع کامپوزیت دندان

انواع کامپوزیت دندان

یکی از پرطرفدارترین خدمات دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی استفاده از ونیرکامپوزیت است. در این روش از کامپوزیت ها که از جنس پلمیرهستند استفاده می شود. کامپوزیت انواع مختلفی دارد که در این جا به چند نمونه از آن اشاره می کنیم. اکثر افراد برای دندان های جلویی خود که دچار فاصله یا ترک شده است از ونیر کامپوزیت استفاده می کنند. کامپوزیت ها از ترکیب ذره های فیلر به وجود می آیند که مقاومت خوبی دارند. دکتر علیرضا عابدینی بهترین دندان پزشک نجف آباد اصفهان، با عضویت در آکادمی دندانپزشکی زیبایی امریکا میزبان شما عزیزان می باشد.

دندانپزشک زیبایی و کاشت دندان در نجف آباد اصفهان

انواع مختلف ونیرکامپوزیت

کامپوزیت درشت دانه یا ماکروفیل

این کامپوزیت اولین کامپوزیتی است که وارد بازار شد. کامپوزیت ماکروفیل حاوی ذراتی از ۱۰ میکرومتر تا ۵۰ میکرومتر است که در مقایسه با مواد امروزی بسیار بزرگتر است. بزرگی این ذرات تأثیر خوبی در دوام و مقاومت بالای کامپوزیت دارد اما پولیش یا تمیز کردن سطح ترمیم را دشوار می کند.

کامپوزیت ریز دانه یا میکروفیل

کامپوزیت های ریز دانه یا میکروفیل نسل جدیدی از کامپوزیت هستند که در سال ۱۹۷۰ میلادی وارد بازار شدند. این کامپوزیت حاوی ذرات کوچکتر از ۱۰۰ نانومتر است و دوام زیادی ندارد. سطح ترمیمی این کامپوزیت صاف است و به راحتی می توان آن را پولیش کرد. میکروفیل‌ها ضعیف اند بنابراین در برابر فشار هایی که به دندان ها مخصوصا دندان های عقب وارد می شود نمی توانند مقاومت کنند.

کامپوزیت های میکروفیل به طور انحصاری در دندان های قدامی کاربرد دارند اما تنها در خارجی‌ترین لایه‌ی ترمیم که در تماس با دندان مقابل نباشد. این نوع کامپوزیت پس از پالیش درخشندگی و زیبایی مناسبی دارند. استفاده از این نوع کامپوزیت در دندان های خلفی پیشنهاد نمی شود. از کامپوزیت‌ های میکروفیل موجود در کشور می‌توان به Renamel Microfill متعلق به کارخانه cosmodent اشاره کرد.

هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید:

بزرگی این کامپوزیت بین کامپوزیت میکروفیل و ماکروفیل است. ذرات کامپوزیت هیبرید بین ۱۰ تا ۵۰ میکرومتر و هم چنین ذراتی به اندازه ۴۰ نانومتر است. کامپوزیت های میکروهیبرید و نانوهیبرید هر دو در گروه کامپوزیت هیبرید هستند و ذراتی به اندازه‌ی کمتر از ۱۰۰ نانومتر تا بیشتر از ۱ میکرومتر دارند. این مواد کامپوزیت فیلر بالایی دارند که باعث می شود مقاومت و استحکام بیشتری در برابر ساییدگی داشته باشند. کامپوزیت هیبرید به مرور زمان به دلیل استهلاک زیبایی شان کاهش می یابد و به دلیل یکدست نبودن سطح ترمیم باعث کاهش تأثیر پولیش و خاصیت بازتاب کنندگی می شوند.

بیشتر بدانید  لبخند هالیوودی چیست؟

از کامپوزیت هیبرید معمولا می توان در تمامی حفرات دندانی استفاده کرد. این کامپوزیت زمانی که میزان زیادی از بافت دندان تخریب شده است در ترمیم پوسیدگی و شکستگی دندان های خلفی کاربرد دارد. برای دندان هایی که قبلا درمان ریشه شده اند و نیاز به بیلداپ دندان دارند استفاده از این کامپوزیت انتخاب خوبی است. از برندهای معتبر کامپوزیت های میکروهیبرید در ایران می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • Filtek Z250 متعلق به کارخانه Gradia Direct
  • ۳M متعلق به کارخانهpoint 4
  • Renamel Microhybrid متعلق به کارخانه Cosmodent
  • GC متعلق به کارخانه kerr

نانو کامپوزیت ها

جدیدترین نسل کامپوزیت ها نانوکامپوزیت ها هستند. این نسل کامپوزیت حاوی ذراتی به اندازه ۲۰ نانومتر است. ذرات نانوکامپوزیت به یکدیگر متصل می شوند و نانوکلاستر ها را می سازند. ویژگی منحصربه فرد نانوکامپوزیت ها همین نکته است. تجمع ذرات کوچک تر و تبدیل آن ها به ذرات بزرگ تر باعث می‌شود تا قدرت، مقاومت در برابر ساییدگی، قابلیت پولیش و استحکام این نوع کامپوزیت بیشتر شود. بهترین نوع کامپوزیت را می توان نانوکامپوزیت ها دانست. نسل جدید کامپوزیت ها علاوه بر اینکه دوام و استحکام بالایی دارند هیچ گونه تخلخلی ندارند و خیلی خوب پولیش می شوند.  هم چنین طول عمر آنها هم بیشتر از سایر کامپوزیت ها است. نانو کامپوزیت ها برای ترمیم دندان های عقبی کاربرد زیادی دارند. در واقع فلسفه تولید کامپوزیت‌های نانوفیل، تولید کامپوزیتی با قدرت کامپوزیت‌های میکروهیبرید ولی با پالیش‌پذیری کامپوزیت‌های میکروفیل بود.

از کامپوزیت‌های نانوفیل می‌توان به Tetric Evoceram متعلق به برند Ivoclar Vivadent ،Herculite Ultra متعلق به برند Kerr و Z-350 متعلق به برند ۳M اشاره کرد.

انواع کامپوزیت

دلایل مصنوعی به نظر رسیدن ونیر کامپوزیت

دلایل زیر باعث می شود ونیر کامپوزیت مصنوعی به نظر برسد:

رنگ کامپوزیت

هنگام انتخاب رنگ کامپوزیت باید دقت کنید که با رنگ صورت و پوست هماهنگ باشد و متناسب با سن و جنس بیمار باشد.

شفافیت کامپوزیت

هر چقدر شفافیت ونیر کامپوزیت بیشتر باشد نمایش آن طبیعی تر است.

فرم ونیر کامپوزیت

در فرم دندان ها جزئیات زیادی وجود دارد که هر چقدر به این جزئیات بیشتر دقت شود طبیعی تر خواهد بود.

انواع مارک کامپوزیت دندان

بهترین مارک کامپوزیت در ایران از برندهای آمریکایی یا ژاپنی است. این کامپوزیت ها بسته به نوع شان قیمت متفاوتی دارند. از مارک های خوب کامپوزیت آمریکایی می توان به ۳M , Bisco ، Cosmedent اشاره کرد. مارک های کامپوزیت ژاپنی نیز عبارت است از: Gradia Direct ، Geanial و kuraray

بیشتر بدانید  اهمیت استفاده از mock up technique در انجام درمانهای زیبایی

اگر می خواهید نصب ونیر کامپوزیت بر روی دندان هایتان با موفقیت انجام شود حتما به یک دندانپزشک زیبایی مجرب که سابقه کاری دارد مراجعه کنید زیرا این دندانپزشک ها از برندهای معتبر کامپوزیت استفاده می کنند. علاوه بر این با تجربه بودن دندانپزشک نیز تأثیر زیادی بر موفقیت آمیز بودن ونیرکامپوزیت دارد.

قیمت انواع کامپوزیت دندان

قیمت کامپوزیت علاوه بر نوع به عامل های دیگری نظیر حجم کامپوزیت مورد نیاز و میزان آسیب دیدگی دندان نیز بستگی دارد. در نهایت کیفیت کامپوزیت و میزان تخصص پزشک هزینه نهایی را تعیین می کند. هزینه کامپوزیت نسبت به روش های درمانی دیگر از جمله لمینت کمتر است.

طبقه بندی انواع متعدد کامپوزیت

کامپوزیت دندان را می توان بر اساس موارد زیر طبقه بندی کرد:

  • سایز ذرات کامپوزیت
  • قوام کامپوزیت
  • محل کاربرد کامپوزیت

انتخاب بهترین نوع کامپوزیت

هنگام انتخاب کامپوزیت دو خصوصیت تأثیرگذار وجود دارد:

  • خصوصیات مکانیکی
  • خصوصیات فیزیکی

از خصوصیات مکانیکی می توان به استحکام، مقاومت در برابر شکست اشاره کرد و از خصوصیات فیزیکی می توان به پالیش پذیری و مقاومت در برابر رنگ پذیری اشاره کرد. یکی از مواردی که بر خصوصیات مکانیکی و فیزیکی اثرگذار است اندازه ذرات یا فیلرهای داخل کامپوزیت است از این رو معمول ترین طبقه بندی درباره کامپوزیت ها طبقه بندی آن ها بر اساس سایز ذرات است.
هنگامی که دندانی نیاز به ترمیم دارد بسته به این که کامپوزیت انتخابی باید چه خصوصیتی برای ترمیم این دندان داشته باشد انتخاب می شود. به طور مثال در دندان های خلفی به کامپوزیتی نیاز داریم که مستحکم باشد به همین خاطر از کامپوزیت های میکروهیبرید و نانوفیل استفاده می شود. در دندان های قدامی بیشتر پالیش‌پذیری و زیبایی که از خصوصیات فیزیکی است اهمیت دارد به همین خاطر استفاده از کامپوزیت های میکروفیل و نانوفیل پیشنهاد می شود.

طبقه بندی کامپوزیت ها براساس قوام و استحکام آن ها

کامپوزیت های سیال (Flowable Composite)

کامپوزیت های سیال در اصل با قابلیت انطباق عالی و سیالیت آن شناخته می شوند و در موارد زیر کاربرد دارند:

  • به منظور ماده سیلنت برای یشگیری از ایجاد پوسیدگی در شیارهای دندان‌های خلفی یا ترمیم این شیارها پس از ایجاد پوسیدگی که به علت قابلیت سیالیت و نفوذ به داخل شیارها‌ی دندانی این امکان را ایجاد می‌کند که برداشت بافت دندانی به حدلقل میزان خود برسد.
  • کامپوزیت های سیال ماده ای مناسب برای ترمیم‌های سرویکال و یا طوق دندان‌ها هستند.
  • در حفره های دندانی که وسعت و عمق کمی دارند و به خاطر تراشیدن پوسیدگی‌های سطحی به وجود می‌آیند استفاده از این کامپوزیت پیشنهاد می شود.
بیشتر بدانید  سؤالات رایج بیماران دربارۀ درمان سفید کردن دندان ها (بلیچینگ)

از کامپوزیت‌های سیال می‌توان به برند Tetric EvoFlow متعلق به کارخانه Ivoclar Vivadent اشاره کرد.

کامپوزیت های قابل تراکم (Packcble Composite)

این کامپوزیت ها همان طور که از نامشان پیداست قابلیت فشرده شدن دارند. کامپوزیت های قابل تراکم استحکام خوبی دارند و معمولا از آن ها در حفره دندان های خلفی استفاده می شود. مخصوصا زمانی که دیواره بین دو دندان در اثر پوسیدگی می شکند و یا از بین می رود به کمک این کامپوزیت می توان تماسی قوی با دندان مجاور ایجاد کرد. کامپوزیت P-60 متعلق به برند ۳M از کامپوزیت‌های قابل تراکم رایج در کشور ماست.

طبقه بندی کامپوزیت ها بر اساس محل کاربرد

کامپوزیت دندان های قدامی

کامپوزیت های قدامی که به آن کامپوزیت زیبایی نیز گفته می شود توسط دندانپزشکان به دو منظور استفاده می شود:

  • اهداف درمانی برای انجام ترمیم های کامپوزیتی
  • اهداف زیبایی برای انجام ونیرکامپوزیت و بستن فاصله بین دندان ها

همان طور که اشاره شد مهم ترین مزیت کامپوزیت قدامی درخشش طبیعی و جلای ماندگار و با دوام آن است. بهترین راه برای حفظ زیبایی دندان های قدامی استفاده از کامپوزیت های قدامی است. این کامپوزیت ها تنوع زیادی در رنگ و شفافیت دارند. در موارد زیادی می توان بدون تراشیدن دندان و برداشت بافت سالم این امکان وجود دارد که رنگ دندان ترمیم شده را با بخش باقی مانده از دندان سازگار نمود.

کامپوزیت دندان های خلفی

با وجود پیشرفت هایی که در کامپوزیت های ترمیمی انجام شده محبوبیت استفاده از آن ها برای دندان های خلفی افزایش یافته و متقاضیان آن روز به روز در حال زیاد شدند. در سال های اخیر تحقیقات زیادی برای بهبود خصوصیات مکانیکی و فیزیکی کامپوزیت‌ها و ارتقا عملکرد بالینی آن‌ها انجام شده است تا بتوان از آن ها به عنوان جایگزینی مطمئن برای آمالگام در دندان‌های خلفی استفاده کرد. از خصوصیات بارز کامپوزیت‌های خلفی، استحکام بالاتر آن‌ها، مقاومت در برابر سایش و مقاومت در برابر نیروهای حاصل از جویدن در دندان‌های خلفی است.

کامپوزیت دندان یونیورسال

این کامپوزیت برای ترکیب استحکام و زیبایی به طور هم زمان ارائه شده است و می توان از آن در دندان های قدامی و خلفی استفاده کرد. پالیش پذیری این کامپوزیت به حدی است که درخششی مناسب جهت ترمیم دندان‌های قدامی ایجاد می‌ کند و استحکام زیادی در برابر سایش دارد که برای ترمیم دندان‌های خلفی مناسب است. یکی از انواع کامپوزیت های یونیورسال که متعلق به کارخانه Kerr می باشد Harmonize است.

نوشتهٔ پیشین
رنگ های کامپوزیت دندان
نوشتهٔ بعدی
کاشت دندان بدون ایمپلنت با تکنولوژی جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

لوگو دکتر علیرضا عابدینی
لوگو دکتر علیرضا عابدینی
فهرست
Call Now Button
× مشاوره آنلاین هم اکنون